Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τα δένδρα του Μίδα*;

Ψήγματα χρυσού σε φύλλα δέντρων ευκαλύπτου ανίχνευσαν επιστήμονες του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας στην Αυστραλία.

Η ανακάλυψη έγινε σε περιοχές της δυτικής Αυστραλίας, όπου το 1800 είχαν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Τα δέντρα ευκαλύπτου λειτουργούν σαν υδραυλικές αντλίες. Οι ρίζες τους εισχωρούν σε βάθος δεκάδων μέτρων στο έδαφος και ρουφούν νερό που περιέχει ίχνη χρυσού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν σωματίδια χρυσού ακόμα και από βάθος εδάφους 30 μέτρων. Επειδή ο χρυσός είναι τοξικός για τα δέντρα, απομακρύνεται μέσω των φύλλων που πέφτουν στο έδαφος.

Τα ψήγματα χρυσού δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν να τα ανιχνεύσουν με τη χρήση ενός τύπου ακτινών Χ που εντοπίζει ίχνη σε μέταλλα και ορυκτά.

Όπως τονίζουν, η πραγματική αξία της έρευνας έγκειται στο ότι η ανίχνευση ψηγμάτων στα φύλλα των δέντρων θα μπορούσε να βελτιώσει τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό χρυσού, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε (πατήστε εδώ) στο Nature Communications, επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που ψήγματα χρυσού εντοπίστηκαν να έχουν ενσωματωθεί με φυσικό τρόπο σε έναν ζωντανό οργανισμό.


Το άγγιγμα του Μίδα
Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε έναν κήπο στην κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και με μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτεψε με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διονύσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. Ήθελε να τον μεθύσει για να μάθει τα μυστικά της σοφίας του. Οι Φρύγες έχουν έναν παρόμοιο μύθο όπου η πηγή τοποθετείται στο Θύμβριο της Φρυγίας, αναφέρουν δε ότι όταν ο Σιληνός αποκάλυψε τα μυστικά του στον Μίδα, εκείνος την ενδέκατη μέρα τον οδήγησε κοντά στο Διόνυσο.

Ευχαριστημένος ο θεός του είπε ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι ο,τιδήποτε άγγιζε. Αρχικά ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή, αργότερα όμως κατανόησε τη λανθασμένη επιλογή του, όταν, ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, γινότανε χρυσάφι, και παρακάλεσε το Διόνυσο να τον απαλλάξει από αυτό. Ακολουθώντας τη συμβουλή του θεού, ο Μίδας πήγε στον ποταμό Πακτωλό και με το που άγγιξε τα νερά, η δύναμή του πέρασε στον ποταμό και από τότε ο ποταμός Πακτωλός ανέβλυζε χρυσάφι. 

(πηγή: wikipedia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου