Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

15η Δράση, Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Άλλη μια επιτυχής συνάντηση παραγωγών "Χωρίς Μεσάζοντες" από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο καθιερωμένο πλέον υπαίθριο πάρκινκ, απέναντι από το κτήριο της Περιφέρειας στην Ελευσίνα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών παρέλαβαν τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει, χωρίς καθυστέρηση και στην ώρα που είχε προκαθοριστεί από το Δήμο Ελευσίνας. Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί τη δύναμη μας για τη συνέχιση της προσπάθειας μας, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012.








Στη 15η δράση διατέθηκαν:
  1. 1,2 τόνοι μέλι θυμαρίσιο (7,5 ευρώ το κιλό) 
  2. 1.5 τόνοι φασόλια Καστοριάς (γίγαντες και πλακέ) 
  3. 800 κιλά φακές από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων 
  4. 160 κιλά σύκα ξερά από την Εύβοια 
  5. 840 κιλά παραδοσιακά ζυμαρικά 
  6. 140 κιλά βιολογικό ψωμί (τα 40 ήταν δώρο στους καταναλωτές)
Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες παραγωγούς για την ποσότητα αγροτικών προϊόντων που πρόσφεραν για το κοινωνικό παντοπωλείο, και αναλυτικά:
  1. 4 κιλά μέλι θυμαρίσιο Κρήτης
  2. 30 κιλά φασόλια Καστοριάς πλακέ
  3. 21 κιλά φακές (νέας εσοδείας)
  4. 4 κιλά σύκα 
  5. 12 κιλά παραδοσιακά ζυμαρικά
  6. 48 κιλά βιολογικό ψωμί
 Ο Δήμος Ελευσίνας οφείλει να ευχαριστήσει θερμά αρχικά τον κ. Δημητρακάκη Βασίλειο που παραλάμβανε όλες τις παραγγελίες καθημερινά και ακούραστα καθ’όλη τη διάρκεια της υποβολής τους. Επίσης ο Δήμος Ελευσίνας οφείλει να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά αφιλοκερδώς και με συνέπεια από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πέρας της διανομής, διευκολύνοντας με ποικίλους τρόπους την διοργάνωση. Αναλυτικότερα ευχαριστούμε τους (με αλφαβητική σειρά): Δανιήλ Ηλία, Δανιήλ Κωνσταντίνο, Κτενά Σπυρίδωνα, Μαραγκάκη Μύρωνα, Μιχαλοπούλου Μαρία, Νηζησκιώτη Σωτήριο, και τον πρώην πρόεδρο των εθελοντών Θριασίου πεδίου Ρεντούμη Δημήτριο καθώς με την προσφορά τους βοήθησαν καθοριστικά ώστε το ακόλουθο εγχείρημα να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και συντονισμό.
Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι αγρότες - παραγωγοί που έχουν παρευρεθεί σε όλες τις διανομές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στον Δήμο μας, σύμφωνα με το νόμο, δεν υποχρεούνται να εκδώσουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με εξαίρεση τους Συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία, (ΠΔ 186/92 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), θ96-99, οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον δεν είναι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΚΒΣ, οι κινητές λαϊκές αγορές δεν θεωρούνται ότι έχουν την έννοια του υποκαταστήματος (Άρθρο 9, §22) και οι αγρότες που πωλούν τα αγαθά τους από το αυτοκίνητο δεν έχουν υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, όταν πωλούν αγροτικά προϊόντα της παραγωγής τους (Άρθρο 9, §22β). 
Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων υποχρεούνται να εκδίδουν  μόνο Δελτίο Αποστολής όταν διακινούν αγροτικά προϊόντα (στο σύνολό τους) με δημόσιας χρήσης μεταφορικά μέσα (φορτηγά, πλοία κ.λ.π.) για πώληση απευθείας και αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη της διακίνησης π.χ. για λιανική πώληση.
Οι παραγωγοί  που έρχονται στην πόλη μας, δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και για αυτό δεν υποχρεούνται να εκδώσουν αποδείξεις λιανικής πώλησης. Βεβαίως, είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν Δελτία Αποστολής, αφού διακινούν τα προϊόντα τους με δική τους ευθύνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου