Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Ηλεκτροσόκ στο κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών.
Μία παρέα επιστημόνων από την Κρήτη, είχε μια καταπληκτική ιδέα, που κατέληξε σε μία αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών. Η ιδέα αυτή, γεννήθηκε το 2011 από την ομάδα εργασίας που αποτελείται από τη Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτερική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, τον Κώστα Νιαμούρη, Τεχνολόγο Γεωπόνο-Ιδιωτικό υπάλληλο και τον Χάρη Τζανόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία. Η αρχική σκέψη προέκυψε από το γεγονός ότι το έντομο βρίσκεται περιορισμένο σε εσωτερικες κοιλότητες του φοίνικα με αρκετή υγρασία, η οποία καθίσταται ηλεκτρικά αγώγιμη. Έτσι προέκυψε η ιδέα της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για την θανάτωση επιβλαβών εντόμων αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία αφού δεν έχει χρησιμοποιειηθεί από άλλη ερευνητική ομάδα έως σήμερα. 

Όπως λέει η κα Ψειροφωνιά, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Ιεράπετρα, σε κανάριο φοίνικα προσβεβλημένο από το κόκκινο σκαθάρι. Ο φοίνικας κλαδεύτηκε και προστέθηκαν ηλεκτρολύτες στο εσωτερικό του για να διευκολυνθεί η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια στο σημείο που εντοπιζόταν η προσβολή και εφαρμόστηκε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου για μισή ώρα. 

Αρχικά η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε δεδομένου του  ότι ο φοίνικας βρισκόταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο προσβολής. Μετά όμως από 4 μήνες περίπου, διαπιστώθηκε τυχαία ότι ο φοίνικας είχε αναβλαστήσει και έτσι οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. 

Ακολούθησαν πολλές δοκιμές σε διάφορους φοίνικες. Η διαδικασία αυτή βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς ώστε τελικά, να κατασκευαστεί η "Συσκευή Θανάτωσης Εντόμων που Προσβάλλουν τα Φοινικοειδή με Ηλεκτρικό Ρεύμα". Για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου η ομάδα συνεργάστηκε με τον ερευνητή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρα Δημήτρη Κοντοδήμα.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μηχανισμού θανάτωσης, πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα από τον κ. Αντώνη Ασπραδάκη, συνταξιούχο ηλεκτρολόγο και τον κ. Νίκο Ασπραδάκη οι όποιοι φρόντισαν και για την εκπαίδευση της ομάδας. 

πηγή: www.haniotika-nea.gr και www.ethnos.gr

3 σχόλια:

  1. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ ΤΩΝ ΣΚΑΘΑΡΙΩΝ...!!! ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΑΚΟΥΝΕ ΗΛΙΑ ΦΩΛΙΑ Κ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΕΤΩΝΤΑΣ!!!!!!!!! Κ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Κ ΓΝΩΣΤΗ Κ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
    ΟΣΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ!!! ΦΩΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ www.iliasfolias.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή