Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πασχαλίτσα, η εντομοφάγος!

Η πασχαλίτσα ή λαμπρίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλλα η επτάστικτος, Coccinella septempunctata) είναι ίσως το γνωστότερο και ‘συμπαθέστερο’ ωφέλιμο έντομο στο ευρύ κοινό. Κοσμοπολίτικο αρπακτικό των αφίδων που εντοπίζεται σε πληθώρα ενδιαιτημάτων καθώς και σε αστικό και περιαστικό πράσινο. Ανήκει στη οικογένεια των αρπακτικών Κολεοπτέρων Coccinellidae. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αδηφάγα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αφίδων για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου. Το έντομο φέρει επάνω του επτά μαύρα στίγματα, γεγονός που προσδίδει και την επιστημονική ονομασία του, τα οποία σε συνδιασμό με το ζωηρό της χρώμα την καθιστούν μη ελκυστική στα αρπακτικά. 

Aγαπημένη της τροφή είναι οι αφίδες (μελίγκρα),  έντομα που πολλαπλασιάζονται με μεγάλους ρυθμούς την άνοιξη και συγκεντρώνονται σε αποικίες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, προσβάλλοντας σχεδόν όλα τα φυτά.  Η πασχαλίτσα εμφανίζεται σε μέρη που δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από μελίγκρες. Έχει υπολογιστεί ότι στη διάρκεια τής ζωής της, μία μόνο πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 5.000 μελίγκρες! Εκτός από τις αφίδες, οι πασχαλίτσες τρώνε αυγά και νύμφες πολλών ακόμα παρασιτοειδών και παθογόνων μικροργανισμών, που είναι ζημιογόνες για τις καλλιέργειες. 

Αν η πασχαλίτσα νιώσει ότι απειλείται, εκκρίνει υγρό από τις αρθρώσεις των ποδιών της και σε περίπτωση κινδύνου πέφτει στο έδαφος παραμένοντας ακίνητη, μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. 

Αρκετές πασχαλίτσες θα παραμείνουν στον κήπο μας, εάν διαθέτει «βιολογικού τύπου» καταφύγια, όπως κατιφέ, αγγελική ή γεράνι, σε περιόδους νηστείας π.χ. το καλοκαίρι.

Πηγές:  http://el.wikipedia.org/http://www.emedi.gr/http://animals.nationalgeographic.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου