Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Πως να φτιάξετε το δικό σας μπονσάι με 12 απλά βήματα.
Με τον όρο Bonsai περιγράφεται μία αρχαία Ιαπωνική τέχνη καλλιέργειας δέντρων-νάνων. Παρακάτω δίνονται 12 απλά βήματα για να πειραματιστείτε στην καλλιέργεια ενός φυτού-bonsai. 

Βήμα 1ο
Διαλέξτε ένα δέντρο με ύψος γύρω στους 20-30 πόντους με κλαδιά που είτε αναπτύσσονται προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένα καλλωπιστικά, όπως αζαλέα, πυξάρι, καμέλια, γαρδένια, ιβίσκο, πουρνάρι, άρκευθο, πυράκανθο, φίκο.

Βήμα 2ο
Χρησιμοποιήστε ένα κλαδευτήρι και κλαδέψτε επιλεκτικά και προσεκτικά το φυτό όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στην παλιά του γλάστρα. Βρείτε τον κεντρικό του κορμό και αφαιρέστε αρκετή βλάστηση μέχρι να δείτε να σχηματίζεται η μορφή που επιθυμείτε από την πλευρά που θέλετε να φαίνεται το Bonsai.Βήμα 3ο
Βγάλτε το φυτό από την αρχική του γλάστρα και τοποθετήστε τη ρίζα με το χώμα σε ένα κουβά με νερό. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να απομακρύνετε το χώμα από τις ρίζες προκειμένου να μεταφυτεύσετε αργότερα το φυτό σε ένα ρηχό δοχείο για Bonsai.
Βήμα 4ο
Απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερο χώμα γύρω από τη ρίζα.Βήμα 5ο
Κλαδέψτε τις ρίζες μέχρι να περιοριστούν στα  2/3 του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν ολοκληρώσετε το κλάδεμα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ρηχή μπάλα ρίζας.


Βήμα 6ο
Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικό τζάμι πάνω από τις τρύπες αποστράγγισης για να συγκρατήσετε το το χώμα ώστε να μην ξεπλυθεί καθώς ποτίζετε. Το τζάμι επίσης εμποδίζει τα έντομα να μπουν μέσα από τις τρύπες του δοχείου στο χώμα.


Βήμα 7ο
Προσθέστε χώμα στο δοχείο σε ύψος 2-3 εκατοστών.Βήμα 8ο
Τοποθετήστε το φυτό στο δοχείο, απλώστε  τις ρίζες του πάνω από το στρώμα του χώματος που βάλατε στο προηγούμενο βήμα και σκεπάστε τις ρίζες με επιπλέον χώμα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστον 2-3 εκατοστά κενό διάστημα κάτω από το χείλος του δοχείου για να μπορείτε να ποτίζετε.

Βήμα 9ο
Ολοκληρώστε το κλάδεμα στο υπόλοιπο φύλλωμα. Απομακρύνετε βλαστάρια και κλαδιά με τέτοιο τρόπο ώστε η υπόλοιπη βλάστηση να έχει την μορφή δέντρου.

Βήμα 10ο
Ποτίστε το δέντρο καλά μέχρι το χώμα να μουσκέψει τελείως.


Βήμα 11ο
Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι ενυδρείου για ωραιότερη τελική εμφάνιση.

Βήμα 12ο

Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου