Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Νέες Παραγγελίες στο "Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες" 15η Δράση

Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια  που μία τόσο απλή ιδέα όπως η απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων από ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ εξελίχθηκε στο γνωστό σε όλους Κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες». Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ελευσίνας αγκάλιασε τον πρώτο-εμφανιζόμενο θεσμό (1η Απριλίου 2012) και τώρα προχωρά στην 15η δράση εξασφαλίζοντας αγροτικά προϊόντα Ελληνικής γης αρίστης ποιότητας απευθείας από παραγωγούς, σε προσιτές τιμές. Οι παραγωγοί οι οποίοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί αφενός για την ιδιότητά τους ως παραγωγοί και αφετέρου για την ποιότητά των προϊόντων τους. Τα προϊόντα που θα διατεθούν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου είναι τα εξής:





Κατόπιν παραγγελιών:
  1. Μέλι θυμαρίσιο από την Κρήτη 15 ευρώ τα 2 κιλά, 
  2. Μέλι Θυμαρίσιο από τη Φωκίδα 15 ευρώ τα 2 κιλά,
  3. Μέλι Πορτοκαλιάς από το Άργος 15 ευρώ τα 3 κιλά,
  4. Φασόλια πλακέ Δυτικής Μακεδονίας 6 ευρώ τα 2 κιλά,
  5. Φασόλια γίγαντες  Δυτικής Μακεδονίας 6 ευρώ τα 2 κιλά,
  6. Φακές από Χαλκιάδες Φαρσάλων 5 ευρώ τα 3,5 κιλά (νέας εσοδείας),
  7. Φακές από Χαλκιάδες Φαρσάλων 3 ευρώ τα 3 κιλά (περσινές),
  8. Σύκα ξερά από τους Ωραιούς Εύβοιας 4 ευρώ το 1 κιλό,
  9. Παραδοσιακά ζυμαρικά 2,30 ευρώ το 1 κιλό από το Κορωπί.
και εκτός παραγγελιών 
  • μανιτάρια πλευρώτους από την Εύβοια 4,5 ευρώ το 1 κιλό,
  • γλυκά του κουταλιού 3-3,5 ευρώ τα 500gr, από παραδοσιακό εργαστήριο (Κιάτο Κορινθίας),
  • μαρμελάδες 2,5-3 ευρώ τα 500gr, από παραδοσιακό εργαστήριο (Κιάτο Κορινθίας),
  • άρτος  με προζύμι (παραδοσιακό καρβέλι) με αλεύρι ολικής άλεσης (με ή χωρίς αλάτι)  1,5 ευρώ 850gr,
  • διάφορα φρέσκα οπωροκηπευτικά (π.χ. λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μελιτζάνα, πιπεριές, ντοματίνια cherry) και 
  • τσικουδιά Κρητική 5 ευρώ το λίτρο.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση  παραγγελίας σας,  μέχρι την 
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 
κατεβάζοντας την εδώ με τους ακόλουθους τρόπους: 
  • στο Δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος) στον Εθελοντή κ. Δημητρακάκη Βασίλειο 
  • ή στο Δημοτικό Κατάστημα Μαγούλας (Ηρώων Πολυτεχνείου 2), 
  • ή στο e-mail: ggaelefsinas@gmail.com,
  • ή στο fax: 210-5537254,
  • ή ακόμα και τηλεφωνικά στο 210-5537242. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το Δήμο Ελευσίνας και συγκεκριμένα με το τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στα τηλέφωνα: 210-5537242 και 210-5537209. Η διάθεση των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013  και πάλι στο πάρκινκ απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με τη μέθοδο της εποχούμενης εισόδου-εξόδου (drive in) από τις 8-12 π.μ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις συγκομιδής αμπελοπαραγωγών & χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπέλου.

Με βάση το υπ' αριθ 11926/3-9-2013 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Περ. Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Δυτικής Αττικής, οι κάτοχοι αμπελουργικών εκτάσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται  να υποβάλλουν δηλώσεις συγκομιδής μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2014. Ακόμα και στην περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, είναι υποχρεωτική η υποβολή μηδενικής δήλωσης συγκομιδής.

Επιπλέον, όσοι παραγωγοί επιθυμούν να αποκτήσουν δικαιώματα φύτευσης αμπέλου απο το Εθνικό Απόθεμα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έως την  15η Δεκεμβρίου 2013 (σχετ: το υπ' αριθ 11925/3-9-2013 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Περ. Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Δυτικής Αττικής)

πηγή φωτογραφίας: http://blog.selenewines.com/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοιχτή πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε Παραγωγούς, Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνει η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, στους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ αγροτικών προϊόντων, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) και σε ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ όλης της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν, στο Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες του Δήμου Ελευσίνας. Οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ καλούνται  να υποβάλουν νέες προσφορές για τα ακόλουθα προϊόντα: 
  • μέλι, 
  • όσπρια,
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • πατάτες, 
  • αλεύρι,
  • ζυμαρικά και
  • γλυκά του κουταλιού  
 Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση (μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση εδώ) και  να την υποβάλλουν με όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιότητά τους, με τους ακόλουθους τρόπους:
  • στο e-mail: ggaelefsinas@gmail.com ή
  • στο fax 2105537274 ή
  • να τα στείλουν ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δημαρχείο Ελευσίνας Χατζηδάκη 41 και Δήμητρος Τ.Κ. 19200 Ελευσίνα 
από σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013 έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Δήμο Ελευσίνας στα τηλέφωνα:  210-5537209  ή στο 210-5537242.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σεμινάρια από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Σεμινάρια (πρωινά, απογευματινά και ταχύρυθμα) σχετικά με αγροτικά θέματα προτίθεται να διεξάγει σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών. (Δείτε το πρόγραμμα των σεμιναρίων εδώ).

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν ως ακολούθως:
2 και 3 Σεπτεμβρίου αυστηρά ΜΟΝΟ για τα τμήματα Μελισσοκομίας
4 και 5 Σεπτεμβρίου (και μέχρι πλήρωσης των τμημάτων) τα υπόλοιπα σεμινάρια.


Για να συμμετάσχει ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει:

Να υποβάλει σχετική αίτηση που διατίθεται από το Ινστιτούτο, και να καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό των διδάκτρων σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε δύο το πολύ σεμινάρια (μέχρι συμπληρώσεως του αριθμού συμμετεχόντων κάθε τμήματος). Αξίζει να σημειωθεί ότι δε θα γίνονται δεκτές εγγραφές μέσω fax-internet ή τηλεφώνου. 
Τα σεμινάρια αφορούν διάφορα θέματα όπως: Αμπελουργία- Οινολογία, Ανθοκομία, Αυτόματα συστήματα άρδευσης, Αρωματικά φυτά, Βιολογική γεωργία, Γαλακτοκομία, Δενδροκομία, Καλλιέργεια μανιταριών, Κηποτεχνία, Λαχανοκομία, Μελισσοκομία, Ποτοποιία, Εκτροφή Σαλιγκαριών, Αιθέρια έλαια, Πρωτοποριακές καλλιέργειες, Μελισσοθεραπεία, Απεντομώσεις-μυοκτονίες,  Εναλλακτικές καλλιέργειες, Ταρατσόκηποι, Ανθοδετική, Επιχειρηματικός σχεδιασμός στον Αγροτικό Τομέα κ. α. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους αρμοδίους από το Κτήμα Συγγρού (Λεωφ. Κηφισίας 182, Μαρούσι) στο τηλ: 210-8011146, ή αντλήστε πληροφορίες από τον ιστότοπό τους: www.ige.gr.

πηγή: http://www.ige.gr
         http://www.goodnews.gr

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Επιδοτούμενα Μαθήματα Αγροτικού Προσανατολισμού

Ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους να παρακολουθήσουν προγράμματα προκειμένου να γίνουν αγρότες δίνει ο οργανισμός ΕΛΓΟ-Δήμητρα ξεκινώντας άμεσα την υλοποίηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης, ύψους 20 εκ. ευρώ σε 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα σε 8 περιφέρειες της χώρας. Οι καταρτιζόμενοι θα παρακολουθήσουν προγράμματα διάρκειας 200 ωρών με ποσό επιδότησης που κυμαίνεται από 900 έως 1.000 ευρώ. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν μαθήματα για καλλιέργειες κηπευτικών, δενδρώδεις καλλιέργειες, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μελισσοκομία, παραγωγή τυροκομικών και γαλακτομικών προϊόντων και άλλα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους με κάρτα ανεργίας καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα με προϋποθέσεις: α) να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας, ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών, όπως αυτό ορίζεται κατ΄ έτος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός.

Οι καταρτιζόμενοι θα υποβληθούν σε αξιολόγηση τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Μετά την επιτυχή αξιολόγηση θα δίνεται σε κάθε καταρτιζόμενο βεβαίωση παρακολούθησης. 

Το πρόγραμμα των επιδοτούμενων σεμιναρίων θα υλοποιηθεί στις ακόλουθες περιφέρειες:   
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα. 
Θεσσαλίας: Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Τρίκαλα. 
Ηπείρου: Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα. 
Ιονίων Νήσων: Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα. 
Δυτικής Ελλάδας: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία. 
Πελοποννήσου: Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία. 
Κρήτης: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου. 
Βόρειο Αιγαίο: Λέσβος, Χίος, Σάμος. 

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνεται online μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΟ www.elgo.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 210 8821404-6.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ταπεινή και άγνωστη φραγκοσυκιά.

Η φραγκοσυκιά (Opuntia ficus-indica) είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος και αειθαλής. Στην Ελλάδα απαντάται ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής. Ευδοκιμεί σε θερμούς και ηλιόλουστους τόπους, σε ποικίλα είδη εδαφών (κυρίως τα άνυδρα) ακόμα και σε βραχώδη και αβαθή εδάφη και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία. 

Η προσφορά της φραγκοσυκιάς είναι τεραστία τόσο στον άνθρωπο, καθώς στις ερήμους δέχεται εφορμήσεις διψασμένων και πεινασμένων ζώων. Επιπλέον προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση και τις πλημμύρες, και μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό αντιπυρικό φράγμα.

Καταγωγή
Η φραγκοσυκιά κατάγεται από το Μεξικό. Μετήχθη στην Ευρώπη από τους Ισπανούς μεταξύ των ετών 1521–1523, όταν ο Fernando Cortes κατέλαβε το Μεξικό. Στις Μεσογειακές χώρες διεδόθη ταχέως για τους γλυκείς και εύγευστους καρπούς της.

Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, (αγενής πολλαπλασιασμός), δηλαδή κομμάτια των φυλλοκλαδίων, που αφήνονται μερικές ημέρες στο ύπαιθρο και κατόπιν φυτεύονται.
Αν είναι χειμώνας, φυτεύουμε ένα «φύλλο» (έτσι αποκαλούμε κατά συγκατάβαση τον βλαστό, καθώς φύλλα είναι τα αγκάθια του φυτού*) στο χώμα, σε τρόπο ώστε το μισό να είναι μέσα και το μισό έξω. 
Αν είναι καλοκαίρι, αφήνουμε στην επιφάνεια του εδάφους ένα «φύλλο» σε οριζόντια θέση με μια πέτρα από πάνω (για να υπάρχει καλύτερη πρόσφυση με το έδαφος). Επίσης πολλαπλασιάζεται και με σπέρματα αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Επιβίωση
Η φραγκοσυκιά, ζει σε αμμώδη, πετρώδη ξηρά ή άνυδρα εδάφη. Η προσαρμογή της σε αυτά τα εδάφη επιτυγχάνεται  με :
α) Αποταμίευση νερού. Μαζί με τις θρεπτικές ουσίες η φραγκοσυκιά αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού μέσα στους ιστούς της, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται στον κορμό. Τα "φύλλα" είναι οι δεξαμενές νερού της φραγκοσυκιάς.
β) Μείωση διαπνοής. Ο δεύτερος λόγος με τον οποίον εξασφαλίζει η φραγκοσυκιά την διαφύλαξη νερού είναι η μείωση της διαπνοής και αυτό επιτυγχάνεται με την «εξαφάνιση» των φύλλων. Ζει πάνω από 200 έτη.

Καρποί
Ο καρπός της φραγκοσυκιάς έχει σχήμα απιοειδές, ωοειδές, είναι σαρκώδης, κίτρινος ή κοκκινωπός, εδώδιμος. Έχει σάρκα γλυκιά, χρώματος πορτοκαλί έως υποκίτρινο στην αρχή της ωριμάνσεως και κοκκινωπό προς κοκκινόμαυρο κατά την υπερωρίμανση. Καταναλώνεται νωπός, αφού αποφλοιωθεί. Έχει γεύση ευχάριστη, γλυκιά, δροσιστική, εξαιρετικώς εύγευστη και εύχυμη. 


Συλλογή των καρπών και καθαρισμός 
Η συλλογή και ο καθαρισμός αποτελούν τα δύο πιο «ακανθώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος να απολαύσει τα φραγκόσυκα. Είναι σημαντικό να συλλέγουμε τα φραγκόσυκα είτε πριν την ανατολή του ηλίου (γιατί τα αγκάθια του καρπού από την νυκτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα), είτε μετά τη δύση του ηλίου και βέβαια όταν έχει άπνοια 
Το αμέσως επόμενο πρόβλημα μετά τη συλλογή των καρπών είναι ο καθαρισμός. Το μυστικό για να καθαριστεί το φραγκόσυκο από τον τόσο οπλισμένο με αγκάθια φλοιό είναι απλό. Επιτυγχάνεται με τρεις τομές επί του καρπού. Οι δύο στα άκρα, που είναι βαθιές και η τρίτη η οποία ενώνει τις δύο προηγούμενες, που είναι ρηχή, όσο το πάχος του φλοιού. 



Θεραπευτικές ιδιότητες 
Η βρώση των καρπών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς περιέχουν σημαντικό ποσοστό βιταμίνης C, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και νάτριο. Αποτελεί καλό τονωτικό για την καρδιά καθώς περιέχει την ουσία κακτίνη. Επίσης, στο Μεξικό παράγουν από τα φύλλα της φραγκοσυκιάς κάποιο είδος οινοπνευματώδους αποστάγματος!


*Η φραγκοσυκιά είναι άφυλλος ως δένδρο. Τα φύλλα της έχουν υποστεί «ισχυράν πήρωσιν» και έχουν μετατραπεί σε ακάνθας, ή φυλλακάνθας, όπως ευρίσκομε τον όρον στο «Περί φυτών ιστορίαι» έργο του αρχαίου Έλληνα βοτανολόγου Θεοφράστου Βιβλίο 6, Κεφ. 4, Παρ. 7. 

πηγές: " φραγκόσυκα (τα), ακανθώδες μονογραφικό πόνημα"  Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκη,

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

11 μικρές επιχειρήσεις που κάνουν την Ελλάδα περήφανη σε όλο τον κόσμο


Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Αξίζει να δώσει κανείς ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουμε σήμερα από την στήλη μας. Δεν πρόκειται για μεγάλα ονόματα –οι περισσότεροι, πιθανότατα, δεν τις έχετε ακούσει ποτέ. Και δεν έχουν κάποια ιστορία που μετράει πολλά χρόνια και έχει να μας διδάξει κάτι για την συνέχεια, την επιμονή, τα διδάγματα του παρελθόντος που γίνονται κάρβουνο για να τρέξει η μηχανή στο αύριο.
Αυτό, όμως, που έχουν οι 11 εταιρείες του σημερινού «Ψωνίζουμε Ελληνικά» είναι το savoir faire. Το πώς, μέσα σε ένα τόσο αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, μπορεί ένας επιχειρηματίας να πετύχει πολλά.
Θέλετε την απάντηση; Ορίστε: Χρειάζεται ποιότητα στο προϊόν, την καλή πρώτη ύλη που σού προσφέρει η ελληνική φύση και μια εξωστρέφεια δημιουργική, την σύσταση ενός δικτύου εξαγωγών που ξεπερνάει τα συνηθισμένα και που, ίσως, πρέπει να βασιστεί σε προσωπικές σχέσεις, άρα πολλά ταξίδια, καλή γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και εντιμότητα. Κοινώς, χρειάζεται πολλή και καλή δουλειά και η Ελλάδα διαθέτει αυτήν την στιγμή τα μυαλά για κάτι τέτοιο. Νεαρούς επιστήμονες που λατρεύουν τον τόπο τους και ξέρουν πώς να μετατρέψουν μια μικρή παραγωγή σε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Οι 11 εταιρείες που σας παρουσιάζουμε διέπρεψαν πριν λίγες ημέρες στα περίφημα βραβεία τροφίμων Great Taste Awards (ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περίπου 1.000 εταιρείες και πάνω από 8.000 προϊόντα), κάνοντας την Ελλάδα περήφανη σε όλον τον κόσμο και δείχνοντας με το παράδειγμά τους ότι στην σημερινή οικονομική κρίση δεν χρειάζεσαι τα τεράστια κεφάλαια ή το μεγάλο όνομα για να πετύχεις. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα, για να μάθουμε από τον τρόπο τους και γιατί αξίζει να καταναλώνουμε τα εξαιρετικά προϊόντα τους. Κάποια στιγμή, θα επανέλθουμε με αναλυτικότερη παρουσίαση για τις πιο σημαντικές από αυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως 4 από αυτές είναι οικογενειακές επιχειρήσεις των 2 ή 3 ατόμων (Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, Simply Delicious, Μελισσουργείον, Candias Oil), ενώ 3 (Odysea, The Greek Deli, Karpos Company) εδρεύουν στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία και Ιαπωνία). Αλλά και οι υπόλοιπες 4 (Τυροκομείο Αρβανίτη, Γαία, Blauel και Esti) δεν είναι παρά μικρές, σχετικά, επιχειρήσεις που απασχολούν 30 με 50 εργαζόμενους. Ωστόσο σχετικά με το μέγεθός τους, οι επιτυχίες τους στους διεθνείς διαγωνισμούς δείχνουν ότι αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η ποιότητα!
Τυροκομείο Αρβανίτη
Λίγες ημέρες πριν από την διάκρισή του στο Great Taste Awards, το Τυροκομείο Αρβανίτη γυρνούσε και με το Χρυσό Μετάλλιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τυριού από τις ΗΠΑ για την φέτα του, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό το Ντόπιο Τυρί Νεοχωρούδας κατέκτησε το αργυρό στην κατηγορία του. Στο Great Taste Awards η φέτα Αρβανίτη ήταν η μόνη στην κατηγορία τους που κέρδισε 3 αστέρια (άριστα δηλαδή!) ενώ και το Τυρί Τσαντίλας που βγάζει η ίδια εταιρεία πήρε 2.
Το Τυροκομείο Αρβανίτη έχει μια ιστορία 32 ετών και πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτοποριακά στην χώρα μας. Η μονάδα παραγωγής του βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής γαλακτοκομίας, στη Νεοχωρούδα της Μακεδονίας και έχει έκταση 2.000 τ.μ. Οι εξαγωγές του ξεκίνησαν το 1999 και σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν το 25% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης.
Μερικά από τα προϊόντα του: Αγελαδινό Τυρί, Ανθότυρο, Ντόπιο Τυρί, Φέτα ΠΟΠ, τα Ποντιακά τυριά Γαής και Πλεξούδα, Κατσικίσιο Τυρί Χαλκιδικής, Κασέρι Π.Ο.Π., Κεφαλοτύρι Αγελαδινό ρόδα, Κεφαλοτύρι Πρόβειο, Μανούρι Π.Ο.Π., Μυζήθρα, Ορεινό Ημίσκληρο, Σαγανάκι, Καπνιστό Τυρί Θεσσαλονίκης, Σουλουγούνι, Φρέσκο Τυρί Τσαντίλας και Κατσικίσιο Τυρί Τσαντίλας Παραδοσιακό.
Γαία
Με εργοστάσιο 6.500 τ.μ. κοντά στο Αγρίνιο και 3 πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής (συσκευασίας ελαιόλαδου, ελιών και προϊόντων όπως πατέ ελιάς), η Γαία είναι η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Ξεκίνησε το 1995 με ένα όραμα: Να κάνει τις ελληνικές γεύσεις γνωστές σε όλον τον κόσμο και να τις καθιερώσει στα πιο σημαντικά delicatessen του εξωτερικού. Μπορεί να καυχιέται ότι το πέτυχε.
Οι ελιές της Γαίας είναι οι πιο πολυβραβευμένες ελιές στον κόσμο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και τα φετινά Great Taste Awards δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. 3 αστέρια μάζεψαν τα προϊόντα της στον διαγωνισμό του Λονδίνου, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά η εταιρεία γύρισε και με 5 βραβεία από τον διεθνή διαγωνισμό του Λος Άντζελες για το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Τα προϊόντα της αυτήν την στιγμή εξάγονται σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, πλην της Αφρικής, κάνοντάς την τον πιο δυνατό πρέσβη της ελληνικής ελιάς και των παραγώγων της στον κόσμο!
Blauel
Nα και μια συναρπαστική ιστορία ελληνογερμανικής φιλίας! Την δεκαετία του '70 ο Φριτς Μπλάουελ, λάτρης της Ελλάδας, μετακομίζει μόνιμα στη Μάνη. Το 1980 ιδρύει την επιχείρηση «Φρίντριχ Μπλάουελ» στην Καλαμάτα και ξεκινάει πρώτος κάτι που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη μόδα στο ελαιόλαδο: την βιολογική καλλιέργεια!
Αυτήν την στιγμή περίπου 500 αγρότες και πάνω από 300.000 ελαιόδεντρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας Μπλάουελ. Η επιχείρησή έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής και δεκάδες νέοι επιστρέφουν στη Μάνη για να αναλάβουν τους ελαιώνες της οικογένειάς τους. Και, βέβαια, παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που διακρίνεται κάθε χρόνο στους διεθνείς διαγωνισμούς και κάνει την περιοχή (αφού στην ετικέτα γράφει "Mani") διάσημη σε όλον κόσμο!
Η ίδια η επιχείρηση απασχολεί 35 άτομα και κάνει ένα τζίρο κοντά στα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, έσοδα που κατά 99% προέρχονται από τις εξαγωγές της σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως προς τις Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Κίνα, ΗΠΑ, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιαπωνία.
Esti
Δηλαδή... εστί! Όπως λέει και το moto της εταιρείας: «Ελαιόλαδο esti ελληνική παράδοση». Η εν λόγω επιχείρηση είναι η πιο ιστορική από τις 11 που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Μετράει μάλιστα ακριβώς 100 χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 1912 από τους αδελφούς Πλεμμένου στην Καλαμάτα. Από τότε συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή ενός από τα πιο ποιοτικά ελληνικά φυσικά προϊόντα, του ελαιόλαδου το οποίο εξάγει στα πέρατα του κόσμου (σε 22 χώρες, ανάμεσά τους: ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και φυσικά στην Ευρώπη). Εδώ και τρία χρόνια, βέβαια, ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Υφαντής (του γνωστού... παριζακίου!), χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι στην φιλοσοφία της.
Εκτός από εξαιρετικά παρθένο Ελαιόλαδο, η Esti εξάγει και ελιές και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που σχετίζονται με αυτές. Στο διεθνή διαγωνισμό για το Παρθένο Ελαιόλαδο του Λος Άντζελες κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο ενώ το λάδι της πήρε ένα αστέρι και στο Great Taste Awards.
Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Οι ελαιώνες «Αρμονία» βρίσκονται στους πρόποδες των δύο περήφανών βουνών της Πελοποννήσου, του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στην Σπάρτη. Ελιές Καλαμών και «κορωνέικες» καλλιεργούνται με βιολογικό (ή βιολειτουργικό, όπως τον ονομάζει η οικογένεια Σακελλαρόπουλου) τρόπο, δίνοντας εξαιρετικά προϊόντα που ήδη έχουν γίνει διάσημα σε όλον τον κόσμο, μέσα στα 14 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία.
Η φιλοσοφία του Γιώργου Σακελλαρόπουλου (ο οποίος απασχολεί στην εταιρεία ελάχιστα άτομα, κάποιους στενούς του συγγνείς δηλαδή) που επιμένει στην βιολογική καλλιέργεια και την βιολογική επεξεργασία και δεν συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο επιβραβεύεται κάθε χρόνο με δεκάδες διακρίσεις. Στα Great Taste Awards τα λάδια του και οι ελιές του τιμήθηκαν με δύο βραβεία –το «Φυλλικόν Πρωτέλαιο», μάλιστα, κατέκτησε 2 αστέρια.
Candias Oil
Candia Soil σημαίνει το χώμα της Κρήτης, η κρητική γη. Candia ήταν το όνομα του νησιού κατά την ενετοκρατία. Σε αυτό το χώμα, σε αυτήν την κρητική γη φυτρώνει η θαυματουργός ελιά. Το λάδι της Κρήτης, το Candias Oil δηλαδή, είναι από τα πιο ποιοτικά του κόσμου και η εν λόγω επιχείρηση μια από τις κορυφαίες στο κρητικό λάδι. Γιατί; Γιατί έχει επιλέξει νασυνεργάζεται με τους καλύτερους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με μικροσκοπικούς ελαιώνες, τους οποίους φροντίζουν με μανία!
Η εταιρεία επέλεξε να μην ασχοληθεί με άλλο προϊόν πέραν του ελαιόλαδου. Το εξάγει στις σημαντικότερες αγορές του κόσμου μέσα σε πανέμορφα σχεδιασμένες συσκευασίες και έχει περιοριστεί σε 5 συγκεκριμένα προϊόντα, όλα τους παρθένα ελαιόλαδα. Η επιμονή της στην λεπτομέρεια θυμίζει τους κορυφαίους αμπελώνες του κόσμου, της Βουργουνδίας και του Μπορντό και πραγματικά σε τίποτε δεν έχει να ζηλέψει το λάδι της από τα κορυφαία γαλλικά κρασιά –αναλογικά, βέβαια, για την κάθε αγορά.
Μελισσουργείον
Όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομα της επιχείρησης, ασχολείται αποκλειστικά με το μέλι. Στο Great Taste Awards τα πήγε περίφημα, κερδίζοντας 3 αστέρια για το θυμαρίσιο της και 1 αστέρι για το μέλι από πεύκο. Και δεν θα μπορούσε να πάρει και πολύ περισσότερα, αφού όλα κι όλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι... τρία (προσθέστε και το ελατίσιο μέλι).
Ξεκίνησε πριν 4 χρόνια στις Κονίστρες Ευβοίας, με μελίσσια που συντηρούνται με βιολογικό τρόπο και σε περιοχές όπου το θυμάρι και τα κωνοφόρα παραμένουν εντελώς ανέγγιχτα από φάρμακα, με αποτέλεσμα η ποιότητα των προϊόντων της να φτάσει πολύ γρήγορα σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Η εταιρεία αποτελείται από μόνο δύο άτομα, τον Κώστα Αργύρη και τη Νατάσσα Κεφαλά, δύο νέους ανθρώπους που έμαθαν την τέχνη της μελισσοκομίας και έφυγαν από την Αθήνα, τη ζωή και τις συνήθειές τους εκεί, για να στήσουν το Μελισσουργείον στην Εύβοια και να κυνηγήσουν την τελειότητα στην παραγωγή του μελιού.
Simply Delicious
Η σειρά Simply Greek του Μανόλη και της Ελένης (άλλη μια εταιρεία δύο μόνο ατόμων!) αποτελείται από 6 απλές έτοιμες σάλτσες: Τομάτα & Θυμάρι, Τομάτα & Φέτα, Τομάτα & Ελιές, Τομάτα & Σκόρδο, Τομάτα & Βασιλικός, Τομάτα & Τσίλι. Αυτό είναι όλο. Πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση των δύο ατόμων. Σαν να λέμε ότι το μεράκι που βάζουν στην κουζίνα τους το έβαλαν και σε μικρά βαζάκια και το εξάγουν.
Κι όμως, αυτό το ελληνικό μεράκι φέρνει αποτελέσματα. Η σάλτσα «Τομάτα & Σκόρδο» τιμήθηκε στα πρόσφατα Great Taste Awards, αποδεικνύοντας ότι όταν διαλέγεις τις καλύτερες πρώτες ύλες που προσφέρει η ελληνική γη, μπορείς να κάνεις θαύματα ακόμη και από το τίποτε!
Odysea
Λάδι, ελιές, τυρί, κρόκος, μέλι, ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η ελληνική γη είναι τα προϊόντα που η Odysea εισάγει από την Ελλάδα και εμπορεύεται στη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί στην Ελλάδα να μην την γνωρίζουμε οι περισσότεροι, αλλά στο Λονδίνο την ξέρουν καλά εδώ και 20 χρόνια περίπου.
Κατ' αρχάς τα προϊόντα της τα χρησιμοποιούν όλοι οι βραβευμένοι σεφ που έχουν εντάξει ελληνικά πιάτα στο μενού τους (και εννοείται όλοι οι Έλληνες σεφ της βρετανικής πρωτεύουσας). Αλλά και μέσα από τα διάφορα events που οργανώνει κατά καιρούς, με «γευσιγνωσίες Ελλάδας», αποτελεί κορυφαίο πρεσβευτή της χώρας μας στη Μεγάλη Βρετανία. Και βέβαια, ακολουθούν τα βραβεία. Στα Great Taste Awards πήραν αστέρια, ούτε λίγο ούτε πολύ, 10 προϊόντα της! Κορυφαίο όλων το μέλι της από κονοφώρα, που κατέκτησε 2 αστέρια. Εκτός από τις διακρίσεις για την ποιότητα των προϊόντων της, η επιχείρηση έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και για την Τεχνική Υπεροχή. Ο Παναγής Μανουηλίδης, ο ιδιοκτήτης της, είναι συχνός ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με εξαγωγές και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένας απλός πάγκος που πουλούσε ελιές στην υπαίθρια αγορά του Portobello το 1991, έχει μετατραπεί στην πιο επιτυχημένη ελληνική επιχείρηση τροφίμων που εδρεύει στο εξωτερικό και απασχολεί 20 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Έλληνες του Λονδίνου!
The Greek Deli
Μια επιχείρηση που κάνει την Ελλάδα διάσημη για τις γεύσεις της στον κόσμο, αλλά δεν δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Λειτουργεί κυρίως ως κατάστημα για διάφορα ποιοτικά ελληνικά γκουρμέ προϊόντα (από ξύδια και πίτες, ελιές, λάδι, γιαούρτια, μέχρι γλυκά), αλλά διαθέτει και διάφορα δικά του, που παράγουν αποκλειστικά για την εταιρεία ντόπιοι παραγωγοί. Στη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται από τις κορυφαίες επιλογές για ελληνικές γεύσεις και, γενικά, μεσογειακή διατροφή.
Karpos Company
H πιο «νεαρή» από τις επιχειρήσεις που σας παρουσιάζουμε σήμερα, ιδρύθηκε μόλις το 2010, καταμεσής της κρίσης και εξάγει προϊόντα που οι εμπνευστές της έχουν επιλέξει οι ίδιοι στα ταξίδια τους ανά την Ελλάδα. Μιλάμε φυσικά για γκουρμέ τροφές, υψηλής ποιότητας. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα online delicatessen, όπου μπορεί ο λάτρης της μεσογειακής διατροφής από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να αγοράσει λάδια, μέλια, παξιμάδια, σάλτσες και γλυκά –κάποια εκ των οποίων παράγονται αποκλειστικά για την Karpos.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/psonizo-ellinika/story/237471/11-mikres-epiheiriseis-poy-kanoyn-tin-ellada-perifani-se-olo-ton-kosmo#ixzz2NV7ucJyy